20071004

kera di hutan disusukan, anak d rumah mati kelaparan,anak kluar rumah mati kena bunuh,anak nak p mana kot?


skrang kecoh pasal band/artis indon yg berpusu2 menyerang tanahair.isu ini pada saya dah lapuk/3 tahun lepas punye crite ayo.
dulu saya pernah ke balai polis nak mintak permit utk buat mogok demi membantah salah sebuah band indon utk buat show kat stadium negara, tapi tak jadi pasal polis tu kata kalau saya buat gak, kalau kena tangkap, nama kena blacklist, jadi masa tu plak saya nak ke US,jadi terpaksa la membatalkan niat tersebut kalau tak kena cap terrorist ngn Interpol.

tapi perjuangan bab tu tidak berakhir di situ saje.

peringatan:motifnya bukan aku tak suka band indon atau apa2 yg ada elemen indon, atau nak suruh org2 smua benci Indon,tapi utk Orang kita sendri.bangsa Malaysia sendri.bermula dari Pihak Penganjur ke pihak Media, syarikat rakaman, hingga ke pembeli/pendengar itu sendri.. smua memainkan pranan dlm hal ini.smua terlibat.

2 tahun kemudian, baru la saya dgr artis2/komposer2 tempatan bising pasal Konfrantasi Industry Muzik Indon ni. kecoh sana sini..
BAGUS.. aku suka.. nampaknya kebanyakkan org pun dah sedar,terutama mereka yg tersepit dan terhimpit akibat Konfrantasi indon ini.
mereka hentam penaja2, hentam media baik radio,Tv,surat2khabar,wartawan etc.

ok itu satu langkah yg ok,
tapi komplen/kempen aje tak cukup....
setelah berada di 'luar melihat di dalam', saya fikir jalan TERBAIK ialah

 'kalahkan diorang kat padang mereka sendri'.
itu aje jalan yg terbaik rasanya.
memang skrang dah bnyk band2 msia yg keluar.. bagus,tapi kena bnyk lagi.. cuba cuba sampai kita dapat membolosi pasaran mereka/antarabangsa.. sampai kita menang mcm misbun sidek menang piala Thomas...
an ingat!plan sebegini utk jangka masa panjang.. jadi kalau saya tak sempat rasa/tengok.. janji kita mula skrang.suatu hari mesti kena punye.mari kita tengok siapa yg kena!!

ubahubahubahubahubahubah*
skrang adalah masa utk bertindak!

KEMBALI.

--
rikhail drinwaz


7 comments:

shoradhi said...

bagus loque, aku pon melihat sedemikian rupa....sejak setahun dua nie, banyak tumbuh band2 mesia. Baguslah....xkesahlah diorg band apa, xkesahlah lagu diorang sedap ke tak, yang pasti aku akan suka jika band/artis solo tersenanarai di carta-carta radio.

apek said...

tergelak aku baca post kat site nie :

http://music.ireans.com/title/21800

ko try baca komen2 kat situ mmg klako, pedas dan menyayat hati. nak buat camner, bukan kita tak sudi bermuzik dan mengindahkan muzik kita...

antiloQue said...

aku dah baca enche Apek..
memang klakar.. memang klakar..
bagus la bnyk org dah sedar.tunggu masa aje.

adamkasturi said...

setuju benar. cadangan: bina sinergi antara ahli musik di msia. ramai lebih padu dari seorang. dan tidak berpecahbelah,hidungtinggi dan kaki simpan ilmu.sekian.

okishimashuji said...

wah..bagus la kalau camtuh..
memang tak nafikan depa tu pun nak cari makan...tapi kalau dah terlalu bersepah sampai makcik-makcik kat dapuq sanggup tak masak kat laki sebab tgk bawang putih bawang merah..
jangan kata lagu..teledrama pun abis depa kaut..huhuhu

orang malaysia ni tak kreatif ke?

ayun said...

alamak..

ape nak buat.. kita kene tengok apa yang ada didalam sebelom halau apa yang masuk..kenapa masuk? macam mane bole masuk? apa yang memangkinkan keadaan ini?

alaaa..

hadapilah... kita hidup dalam dunia kapitalis..

kapitalis satu je objektif dia iaitu UNTUNG!

takde lain da selain untung..

so kapitalis akan gunakan apa jua cara untuk pergi ketitik objektiviti dorang..

contoh bawa musik dari indo ke malaysia..

kene tengok scene n industri indo camne..

musik dorang style..

jauh kehadapan..

malaysia masa zaman2 90-an still tersangkut kat musik2 cinta jiwang spoon scoin, spin, ect ect yada yada..

sampai 2000an pencinta musik muak...

musik tak kene pada beat dorang..

so kapitalis nampak tu..

bawa la pemusik indo, dorang boleh untuk..

so what to do?

kapitalis la penyebabnya..

bak kata marxist;

sejarah, dunia dan apa jua bergerak atas landasan ekonomi. agama, moraliti,nilai,poltik, seni semua bergerak atas landasan itu..

semuanya materialism..

p/s: masa kat rockestra dulu, aku bukan suruh buttrfnger buat lagu politik, disebabkan aku nervous jmpe ko first time.. sebenarnya aku nak cakap TAHNIAH coz bttrfngr dah buat lagu politikal ;)

TEAM B.I.O.N.I.C said...

kami setuju ngan pendapat tu.. kera di hutan mmg sudah kenyang di susukan!!!!