20070419

zaman kebangkitan utk lelaki2 asia sudah tiba?

mat salleh2 ni memang suka tindas org2 asia biar secara halus ataupun kasar KECUALi, KEcuali kalau yg si Asian ni 'cium bontot depa' .. itu takpe.. kena jadi org suruhan, kena ikut style depa, diorang ok la.. still diorang ingat diorang superior.
haha kini masa utk membalas jasa jasa Baik mereka akan dtg jua. setiap empayar akan jatuh, begitu juga empayar Barat, mcm empayar Greek/Rome.hajat di hati kalau la dpt mengembalikan Zaman Empayar Ottoman/Hindu/China/Mongolia di mana Asia adalah empayar saingan kepada 'holy Roman empire' suatu ketika dahulu.
kawan2 dan shabat handai,Marilah kita bersama sama mengembalikan Zaman Kegemilangan tersebut. pertama kita kena ubah ketetapan otak2 kita terhadap anasir2 barat spt MTV contohnya...
1. pangkah/sekat/filter MTV Asia(wtf? MTV asia?gila monopoly).. drpd sekat band2' Metal' buatan Msia. kesian anak watan yg suka metal..
2.club2,disko2 kat bangsar tu yg penuh sarat ngn 'Sarung Party Girls' dan mat salleh tu kita patut suruh Jabatan agama/polis 'raid'aje masa diorang smua tengah sasau.ni jabatan agama pergi raid tempat melayu, kesian melayu, sudah jatuh ditimpa tangga pula.
3.Menu makanan kat Restoran2 Kebaratan yg kononnya Classy/upper class/'IN'/trendy la kalau makan kat situ, kita patut tukarkan smua ke Bahasa Melayu, kalau pelancong2 nak terjemahan, Suruh dia panggil waiter/waitress.. atau tulis kat menu: (for futher inquiries/translations, pls ask}.
4.Menteri-Menteri Besar/ahli2 politik takpayah nak berbelit belit lidah ckp English bila media tanya dlm English, Ckp aje BM dgn konDIFENt dan rasa bangga haha.
5.Wajibkan Smua celeb/personality bangsa Malaysia utk ckp dlm Bahasa Malaysia, regardless of race/ethnicity/colour/whteva terutamanya dlm mass media eg:National/sattelite TV dan Radio etc. takpe BM campur, mcm Makan NAsi campur dgn sudu.. ok pass...mcm aku tulis ths particular blog. oops hehe.kalau takleh ckp Melayu pegi migrate ke Singapura.
6.Bahasa Melayu patut ditukarkan kembali ke 'Bahasa MAlaysia' utk smua masyarakat majmuk Malaysia.jadi salesman/salesgirl kat shopping kompleks kena ckp Melayu.
7.Registration of Companies(ROC) patut melonggarkan syarat2 dolmat diorang d mana nama nama Simple tapi Style dlm Bahsa MAlaysia dia tak approve. contohnya Bilik BEdah atau pun Picagari atau pun apa apa yg kreatif dan unik. ni kasi nama Melayu yg ada unsur2 lawak( eg. Gitu-gitu prod. dan sebagainya) takpun nama skima.. MAJU BERSAMA SDN BERHAD. apaaa laaaa DOlmat sgt diorang ni.
8.nama2 kondominium,bangunan2,kedai2,kolej2,kompleks2,tmn2 perumahan, agensi agensi bukan krajaan, papan2 tanda/advertisements SMUA kena tukar DLM BAHASA MALAYSIA. bnyk apa perkataan2 bahasa melayu.. dah beribu-2ribu tahun wujud. eg. Mid. valley?, Crimson Court(wtf , siapa Crimson kot?bodoh siut), Kenny Hills? dan bnyk lagi.. cuba renungkan..

ok sampai ini dulu treatise/usul2 berbangkit saya..saya kalau boleh nak buat sampai 95 usul MACAM mana John Lock bantai Catholic Church masa Reformation. bagi saya sedikit masa lagi.. perjuangan ni bukan nya utk sementara tapi berharap utk selamanya.. semoga hingga ke anak cucu cicit..bagi diorang nampak Matrix dunia ni mcm mana.. mcm mana kita di dominasi oleh 'white power' sejak 1500masihi..dan masih lagi mengagung agungkan mereka sampai skrang.iye memang betul, kita kena tau ckp/tulis/berbahasa inggeris smua ,itu saya setuju, tapi jgn sampai membayangi bahasa kita sendiri, dianaktirikan sampai nak ckp melayu nak tackle prempuan pun kita takut status jatuh, yg prempuan lak takut pasal nanti kena cop kampung. mcm mana tu? kata globalisasi.. adakan kita bersedia sebagai satu bangsa yg kukuh utk mengahadapinya atau akhirnya kita jadi mangsa globalisasi?

mungkin bnyk yg akan rsa kurang selesa dgn usul2 yg dibangkitkan.. jadi sila tinggalkan 'maklumbalas'(wow feedbck guitar= maklumbalas guitar? ) di ruangan yg disediakan. saya cuma menjalankan tugas sbb saya komitted dgn bangsa dan negara tercinta. oh ye memang dulu aku buat Butterfingers smua, nak nyanyi dlm English, sbb.. sbb nak lain drpd lain, tapi skrang bila saya dah semakin matang, semakin hari semakin sedar.. mungkin anda juga begitu, jadi mungkin suatu hari nanti anda akan setuju dgn saya.

bahasa menunjukkan bangsa:- Tan Sri(dah mati baru dpt tan Sri hmmm) RamLee b. putih.

rdwnaiz

22 comments:

spekmataputih said...

smalam aku gi mmu cyber..emmett kadak n loco je yg perform...4 lagu drpd STD...sbb MMU buat GEMA..band2, solo, duet...sume nyanyi bahse mlayu...xde lagu indon!! (bangga sial!!)...except ade satu guest band ni 6ixthsense dari indon...ape2 pun aku rase lagu2 STD agak 'kosong' tanpa kehadiran anda..oleh itu aku harap anda cepat2 balik dan meneruskan perjuangan kat tanah air nih plak...hehehe

Anonymous said...

ha...ha.. sy setuju dgn pendapat anda.. selamatkan anak bangsa & negara kita!! n ttg peralihan bahasa album butter tu mmg aku sokong 100%.. lg pun dh mmg grunge ni muncul sbb nk membezakan dgn muzik yg lain.. dulu sy pun x bleh terima bila dgr butter nk guna lirik bahasa melayu, tp bila dh dgr album STD mmg gempak r.. semua orang akan slow.. tp sy tgk xde r melampau sgt perubahannya, sound kotor msh ada even sound dh slow cket tp muziknye kompleks.. ha..ha..ha.. butter rulez!! -MR. JOYZ

Anonymous said...

saja tanya...

apa encik dah buat untuk kebangkitan tamadun rumpun melayu?

Azaf Dhum said...

saya bangga melihat komrad lain berbangga berbahasa malaysia

Anonymous said...

hari ini dalam sejarah buat pertama kalinya aku tersangat2 lah bersetuju dgn Mr. Jambang@ Loque. Kecuali dalam hal bom mengebom dan moltokov aku tak setuju. Yang lain kebanyakkannya aku setuju. Bagus Mr Jambang teruskan perjuangan anda.

*Aku la yg cakap kebanyakkan lagu butterfingers tahap bosan membosankan. Kenapa? Sebab banyak lagu dia pakai bahasa penjajah, kecuali album Selamat Tinggal Dunia. Syukurlah akhirnya Loque bersetuju dgn aku. Syabas Loque!

Azaf Dhum said...

tak semestinya pakai bahasa penjajah maka lagu tersebut terus dicop bosan. BF guna bahasa penjajah namun tetap disulam dgn lenggok melayu asli, sejak zaman lagu diorang dalam demo lagi. jangan jadi patriotik/nasionalis membuta tuli, enche Anonymous. jadilah seorang patriotik yang berfikiran jauh.


maju komrad!

Anonymous said...

diam la bodo...paham kan dulu apa yg si loque tu tulis. bila aku maksudkan bosan...maknanya mendalam...apa citer ko nak membebel lenggok tak lenggok. aku rasa ko tu haa yg buta lagi tuli. pikiaq dulu sebelum membebel.

apa benda yg merdeka? jilat bontot depa laa...

orang baru said...

banyaknya betul la ape yg ko cakapkan tu..aku setuju..banyak but not all lah tapi..in my place here in nashville, org putih sini tidaklah menindas or menmpkkan sgt mereke superior..or maybe not all..sometimes, mereke cube tunjuk mereke pandai jugak, tetapi byk kali kalah jugak...n even a prof here pon cakap org2 asia sekarang sdg menutup periuk nasi mereke..(pure asian, not american asian)..

n then, bab2 letupkan2 tuh probably just melawak kot. sebab sangat x relevan..haha..n dalam keadaan sekarang, it can make things worse..ok, itu saje komen..

d said...

wah. banyak betul comment. bagus bagus. bagi saya pula, what is he's trying to do is very noble. because from what i understand, he wants us Malaysian, regardless of our religion or race, to be proud of malaysia and being malaysian. and kalau boleh saya nak betul kan sikit tanggapan orang pasal loque bencikan band band indo. bagi saya, beliau tidak bencikan band band indo ini, cuma beliau sangat lah menyampah kerana pihak kita, our listeners, mengagung-agungkan band dari seberang, lebih dari band tanah air. bukan tiada yang bagus, malah banyak. cuma kita, rakyat malaysia, perlu berfikiran terbuka. ni tidak, ramai orang termasuk rakan rakan saya sendiri apabila mendengar malaysian product mereka akan terus buat mental block atau akan terus cakap "ahh busuk sial". dan apa yang loque sangat menyampah, dari pandangan saya, ialah ada 2-3 ekor ulat yang sering menyokong pihak luar dan tidak memberi peluang kepada artis tempatan. selepas loque mengeluar isu ini setelah beberapa tahun, baru lah ada artis lain seperti amy search yang mengeluar kenyataan yang agak sama tentang isu ini. bagi saya, ini sangat lah positif. sebab sesetengah orang sudah membuka mata.
setiap orang ada pandangan masing masing. dulu apabila loque membuat lagu bahasa asing, dia mungkin ingin membawa sedikit civilization dalam industri kita,saya sokong akan apa yang dikatakan oleh azaf dhum. biarpun lagu lagu mereka mengguna bahasa asing, namun terselit juga irama/melodi tempatan. itu yang dikatakan membuat impak baru. loque telah membuat experiment, dan sekarang ingin memartabatkan lagi bahasa kita dan membuat lagu dalam bahasa ibunda. jikalau satu hari nanti loque membuat lagu bahasa asing juga, pendapat saya, tidak salah kerana dalam industri ini, kita kena lah selalu mencuba benda baru.
dan saya sokong bahawasanya kita patut bangga dengan Malaysia, dan jangan lah kita mencium belakang mereka yang sudah lama di "pamper".

nevertheless, i am proud of you.
:)

x

izzat said...

setuju seratus peratus.komrad maju kehadapan setapak!

setapak melangkah dua langkah ingatan dinda pada kanda!

pulanglah!

Anonymous said...

ha..ha..ha.. saya setuju dengan pendapat mr/mrs 'd' diatas.. x semestinya bawak lagu inggeris kita lupa asal-usul kita.. contoh paling baik, album transcendence & malayneum.. walaupun lirik bahasa inggeris tp melodi/sound dia, sekali dengar kita dah tau datang dari mana.. itulah yg uniknya Butter Sound.. tp STD tetap diantara yg terbaik.. hu..hu.. Butter Rulez!! -MR.JOYZ

Anonymous said...

for me,butterfingers buat album maksud nye mereka memang "buat" album.baik english atau melayu nuansa nye, still depa nie evolve.tapi evolve nye depa nie aku paling asyik dr segi musikalitaz is malayneum. the best ever album utk malaysian.STD transisi lingual yang berjaya mencipta kelainan,kalau P ramlee masih hidup maybe die pun bangga.amalgamasi dlm globalisasi,dag lame affect bangsa yang mcm2 kat dunia nie.termasuk melayu/malaysia. idup or survive ke kiter? hope kite survive...masing2 main peranan masing2...org kite nie masih byk yg suke ikut kehendak majoriti...yg pelik2 skit mmg payah ar...kot mane pun..aku suke loque nye idea..die nie satu2 antara byk2 yang ada "ego trip" nye yg tersendiri..and org2 yang bley phm akan paham ape yg die buat or ingin ape yg die ingin org buat...selamat la kamu ngan semua yang kamu tgh usahakan..byk doa2 khudus,silent prayers yang akan iringi anda.. teringat lirik "siaran tergendala".."nabi musa membelah lautan..."aku ternganga die nie mmg berani buat sesuatu yg agak "provokatif" seni nye..baik lyric mahupun musik. tata loque. komen ikhlas dr yusaini@dailyglavouredtunes

zbair said...

sepatutnya ade balance antara B. Malaysia & English..tak boleh berat sebelah.benda2 barat perlu ditapis sebelum dimasukkan bukan dimasukkan dahulu baru ditapis.

Anonymous said...

Bro.. aku ada banyak kawan2 yang lepak kelab malam ni semua. Aku pun tak minat diorang lepak sana.tapi aku taknak tengok diorang mati kena bom atau kena molotov sebab ko rasa cara ko adalah betul. Tindakan ko meletak statement macam tu kat blog ko sungguhlah tidak bertanggungjawab. Ko pun dah nak jadi macam Bush. Terrorist.. nak takut-takutkan orang menggunakan kuasa kemusnahan. Aku rasa ko dah gila dan aku sedang mempertikaikan nak buat laporan polis sebab statement ko tu memang merbahaya, dah la ko ni artis yg ada follower fanatik. kalau diorang ikut cakap ko pegi buat benda2 ni camana? Nanti kawan2, keluarga ko pun akan dibabitkan sama... tak pikir ke semua tu? Ke ko isap syabu?

apis said...

2.club2,disko2 kat bangsar tu yg penuh sarat ngn 'Sarung Party Girls' dan mat salleh tu kita patut suruh Jabatan agama/polis 'raid'aje masa diorang smua tengah sasau.ni jabatan agama pergi raid tempat melayu, kesian melayu, sudah jatuh ditimpa tangga pula.



hurmmm...ape maksud tempat melayu tuee??moise_vagina@hot.....

antiloQue said...

buat bro. anonymous yg panggil aku bro.,
heheh akku rasa mcm kenal aje ko..
relax la.aku memang suka kemusnahan
dan harap2 malam terjadi peristiwa tu kau takde la kat kelab mlm tengah jaga sou...oooops too much infomasi..harhar..
wa tak hisap syabu tapi aku tau kau masih lagi menjadi Petani Moden yg bertuhankan 'jah' hahahahah..

antiloQue said...

oh ye bro anon.,lupe lak...
pasal laporan polis yg kau nak buat tu..
aku pun ingat nak bikin satu gak la.. nak laporkan tentang Perhimpunan Petani2mcm kau..sgt merbahaya pada negara..tengok2 la sekeliling nanti.. aku tau jalan mana kau slalu ikut,dari sungai mana ko dpt air,oooops har har har..."polis polis ,tangkap org itu"...harharhar

Pendeklamasi Sajak said...

Kera = omputeh
kita = ibu
malaysia = anak

Dulu kita(ibu) asyik menyusukan omputer(kera)*tiru budaya, tiru muzik ,tiru pakaian* .. dan bila dah omputeh(kera) kenyang .. baru kita teringatkan anak(malaysia/melayu)
baru kita nak pulang/bangkit p bantu anak(malaysia/melayu)..tapi dah terlambat sbb anak(melayu/malaysia) dah mati sebab teringatkan omputeh(kera) yang disusukan ibu(kita) dulu ..

kn kn

nasib baik kurt mati x dpt Datuk / ... kalu x kita masih melihatnya

pengetuk dram said...

wa mmg trharu n ngaku mmg memilukn situasi kita skang ni..

p/s:loque,wa bkn nk jd lawyer burok tp ade skit inaccuracy fakta..Bukan John Locke yg kemukakan 95 hujah bantai catholic church tu tp Martin Luther..sbenarnye,John Locke kemuknkn teori Kontrak Sosial..wa trbrniat nk sindir en.loque atau jatuhkn kredibiliti en.loque...
aman!(peace!)
cinta,keamanan,empati(Love,peace,empathy)

enchik stratslinger said...

lame tul aku xvisit blog loque ni..ni lah posting loque yg plg aku suke..hmm tentang saranan loque spy b.melayu ditukar kmbali ke b.malaysia dah dilaksankn kerajaan..adakah menteri brkenaan pon lawat dan baca blog loque ni?ha ha ha...

kawan kepada enche' ini. said...

ahaha. post nih buat saya tergelak kerana bahasa encik loque sangat menggelikan hati. tapi kadang kala ternaik semangat nak lawan orang puteh. kalau ini dikatakan dakwah, encik loque telah dapat influence saorang lagi anak melayu. saya. :D

Anonymous said...

aku terharu ngan 'clarion call' yang enche loque war warkan so anak malaysia (or kugiran kugiran tempatan ) boleh melebarkan lagi mata sepet / bulat kitorang terhadap pengaruh2 westernisme....

tapi apesal enche loque bagaikan tidak cukup meng-emphasise-kan bangsa2 lain.....budak2 band yang berketurunan cina, india, dayak, iban, bidayuh, kadazan......yang dalam senyap telah berkecimpung dalam dunia INDIE ROCK scene malaysia kebelakangan nih?

pendapat 'humble' saya nih....kalo nak himpunkan kuasa band-band se-malaysia untuk 'menumpaskan band indo di padang diorang sendiri'....bukankah lebih wajar agar ini membabitkan bangsa2 yang memang MALAYSIAN dari segala segi.....TIDAK KIRA KAUM.

blog enche loque nih (secara kritis dan terus terang saya cakap) bagaikan untuk mengobar-ngobarkan hati/darah bandboys&girls melayu sahaja....

sebab Subjek yang diujarkan enche loque ini adalah lebih besar dari skop perkauman sekarang....

good job

by the way.......saya sendiri berketurunan cina...agama kristian. dalam band lokal. dan adalah anak malaysia sebanggabangganya.

jay